Denne guide kan hjælpe jer i det arbejde, der ligger efter en afsluttet trivselsmåling. Du får gode råd til at læse ind i GAIS-rapporten og bliver klogere på målingens resultater.
OBS: Vær opmærksom på, at nogle analyseredskaber hører til i vores betalte abonnementer - GAIS Pro, Premium og Enterprise. Støder du på noget, du ikke har adgang til, så kontakt os gerne for at høre mere om vores abonnementer.
Overblikskort
På overbliks-kortet ses en oversigt over din måling inkl. de samlede scorer og svarprocent. Svarprocenten ses nederst til venstre. En god og valid svarprocent vurderes at ligge på ca. 75-85%.
For at få adgang til din virksomhedsrapport skal du vælge Se Rapport.
Forside
Du ser du forsiden af rapporten. Du får et hurtigt overblik over de væsentligste ting i jeres måling samt udvalgte anbefalinger baseret på målingens resultater.
Dyk længere ned i resultaterne
GAIS stiller en række værktøjer til rådighed, der på forskellig vis hjælper til at forstå resultaterne af jeres måling. Værktøjerne findes i den blå ramme øverst og i venstre side.
Benchmark, udsnit og skift mellem rapporter
Sammenlign - benchmark
Øverst i højre hjørne kan du vælge et benchmark – enten i form af den branche, din virksomhed er en del af eller God Arbejdslyst Indeks. Vælger du God Arbejdslyst Indeks, sammenligner du virksomhedens medarbejdere op imod den generelle danske lønmodtager, på tværs af brancher, demografi m.v.
Du kan også vælge at sammenligne et udsnit af rapporten med den samlede rapport eller at sammenligne med en rapport, I tidligere har lavet.
Læs mere om God Arbejdslyst Indeks her
OBS: Vær opmærksom på, at branche-benchmark hører til i betalte abonnementer.
Hele rapporten eller udsnit?
Du kan vælge at kigge på hele rapporten eller på udsnit af rapporten. Midterst i den blå barre kan du vælge et bestemt udsnit, du vil dykke ned i. Husk at være opmærksom på, om du befinder dig i hovedrapporten eller i et udsnit af rapporten, når du bevæger dig rundt i analyseredskaberne. På den måde er du hele tiden sikker på, hvilken del af rapporten, du befinder dig i.
Læs mere om at lave udsnit af rapporten.
Skift mellem målinger
Hvis du har lavet flere målinger, kan du nemt skifte, så du ser rapporten fra en tidligere måling. Det gør du ved at trykke på pilen i øverste, venstre hjørne. Nu kan du vælge den måling, du vil arbejde med.
Prioriteter
Fokuskort
Med fokuskortet kan du danne dig et overblik over, hvilke faktorer der er vigtigst i organisationen. Denne information er værdifuld, når du efterfølgende kigger ind i scorerne på de enkelte faktorer. Fokuskortet er dannet på baggrund af medarbejdernes scorer samt deres rangering af faktorernes vigtighed for arbejdslysten. På Y-aksen ses scorer og på X-aksen ses vigtighed. Fokuskortet har fire områder. 1- Forbedr først, 2 – Fasthold momentum, 3 – Udvikl, hvis muligt,
4 – Giv mindst fokus. Ved at klikke på den enkelte faktor får du en hjælpetekst frem, der beskriver placeringen af hver enkelt faktor. Hjælpeteksten fortæller også, om der er lav, mellem eller høj spredning på besvarelserne.
Forklaring: Faktorerne placerer sig relativt, i forhold til hinanden, på kortet. Dvs. et fokuskort for en virksomhed/afdeling med scorer fra 50-70 kan godt ligne et fokuskort for en virksomhed/afdeling med scorer fra 70-90.
Analyse
I venstremenuen finder du en hel række værktøjer, der på forskellige måder hjælper dig til at analysere og forstå målingens resultater. Ved alle værktøjerne kan du sortere og udvælge data i forhold til de filtre og udsnit, du har opstillet i målingen.
Tidsudvikling
Menupunktet Udvikling er ikke aktiveret i forbindelse med den første GAIS-måling. Men på sigtkan du via denne funktion følge virksomhedens udvikling over tid, på faktor- og spørgsmålsniveau. Ved brug af dine filtre er det samtidig muligt at følge udviklingen for en bestemt afdeling, en aldersgruppe m.v.
Læs mere om tidsudvikling her.
Faktorer
Her får du overblik over scoren på arbejdslysten og de syv faktorer. Du kan se gennemsnitsscorer på faktor- og spørgsmålsniveau. Faktorerne placerer sig kronologisk – fra de højest scorende til de laveste scorende. Arbejdslysten placeres altid som den øverste uanset score.
Læs mere om at dykke ned i de 7 faktorer.
Heatmap (hører til i de betalte abonnementer)
Med Heatmap får du det store og hurtige overblik på en anden og visuel måde. I ét, farvekodet billede vises scorerne for alle faktorer kombineret med fx alle afdelinger. Alle filtre kan bruges til sammenligning, ligesom det er muligt at se sammenligne på spørgsmålsniveau. Det er også muligt at se sammenligning med et valgt benchmark i heatmappet samt at oprette handlinger direkte i fra de tal, der springer i øjnene.
Læs mere om brug af heatmappet.
Spredning
Her kan du se, hvordan besvarelserne i din virksomhed er fordelt mellem scorerne 0 og 10. Det er via spredningen, at vi kan se, om der er enighed i organisationen og om flere medarbejdere scorer i den lave ende af skalaen. Vi kan altså under Spredning få et overblik over om der er en “hale” af medarbejdere, der trækker gennemsnittet ned.
Styrker og svagheder
Styrker og svagheder viser, hvordan din virksomheds besvarelser afviger positivt og negativt fra enten God Arbejdslyst Indeks, jeres branche eller en anden måling, du selv definerer (fx en tidligere måling)
Kommentarer
Her får du overblik over de åbne kommentarer, som medarbejderne har afgivet til hver enkelt faktor. I området for kommentarer kan du bl.a. navigere i disse funktioner:
- Søgefelt – her kan du søge på ord eller sætninger.
- Gem favoritter til senere brug
- AI indholdsanalyse fordelt på negative, neutrale og positive kommentarer
- Kommentarer fordelt på arbejdslyst – her kan du se kommentarer fordelt på lav, mellem og høj arbejdslyst.
Du kan med fordel kigge efter de kommentarer, der understøtter scorerne på de enkelte faktorer. Kommentarerne kan bl.a. bruges til at understøtte nogle tendenser i målingen samt at blive endnu klogere på medarbejdernes synspunkter. Udvælg og gem evt. de kommentarer, som du finder særligt værdifulde. Ved brug af downloadcentret kan du også downloade alle kommentarer i en CSV-fil.
Læs mere om kommentarer og dialog her.
Egne spørgsmål
Her ses et overblik over de eventuelt tilføjede Egne Spørgsmål og eNPS. Her kan du også bruge dine filtre til at dykke længere ned i besvarelserne på fx afdelingsniveau.
Forbedring
Ressourcer
I ressourcecentret finder du en række artikler, værktøjer og programmer. Disse ressourcer er til rådighed på baggrund af målingens resultater og kan bruges som inspiration på HR- leder- eller teamniveau.
Downloadcenter - tag rapporten med
Du kan dele din virksomhedsrapport med alle dem, det har relevans for - og du kan downloade den i forskellige formater.
- Download: Du kan downloade virksomhedsrapporten i både PDF og PowerPoint-format. Du kan både downloade hele rapporten, alle udsnit eller valgte udsnit. Du kan også downloade alle fritekstkommentarer i en CSV-fil.
- Del med andre: Du kan dele både den overordnede rapport og udsnitsrapporter med andre. Du kan ligeledes dele din rapport med en partner/ekstern konsulent
Handlingscenter
Hvis du ønsker at benytte GAIS´ digitale handlingscenter, finder du en guide lige her.
Afsluttende overvejelser
Når du er færdig med at dykke ned i målingens resultater, kan du med fordel gøre dig overvejelser omkring følgende:
- Hvordan skal målingens resultater præsenteres for organisationen?
- Skal den overordnede rapport være tilgængelige for alle medarbejdere? Fx via intranettet
- Hvordan vil du dele rapporten med lederne? Via adgang til GAIS-platformen eller via PowerPoint/PDF?
Læs mere om at dele og downloade din rapport.
3 hurtige tips til præsentation af målingens resultater
- Fokusér på styrkerne i organisationen – hvor går det godt, hvad kan vi være stolte af?
- Fokusér på og anerkend udfordringerne i organisationen – hvad skal vi arbejde med? De faktorer og spørgsmål, der scorer særligt lavt, kan der med fordel stilles nysgerrigt ind på i den videre dialog med medarbejderne. En trivselsmåling kan sjældent stå alene. Derfor er det vigtigt, at målingens resultater bliver håndteret og efterfølgende tænkt ind i inddragende dialoger med medarbejderne.
- Det anbefales ikke, at spredningen på de enkelte faktorer og kommentarer vises direkte til medarbejderne.
Læs om gode råd til at klæde lederne på til at gennemgå rapporten med deres team.
Har I behov for en ekstern sparringspartner?
Var denne artikel nyttig?
Fantastisk!
Tak for din feedback
Beklager, at vi ikke var nyttige
Tak for din feedback
Feedback sendt
Vi sætter pris på din indsats og vil forsøge at rette artiklen