Har I medarbejdere med forskellige kognitive styrker - og hvis hjerner fungerer lidt anderledes? Og er I lidt i tvivl om, hvordan I bedst understøtter dem? Afdæk omfang og behov via GAIS-målingen og bliv klogere på, hvordan I skaber trivsel hos mennesker med forskellige hjerneprofiler. Vi har sammen med eksperter formuleret en række spørgsmål, som I kan tage udgangspunkt i.
Hvad er neurodiversitet?
Ordet neurodivergens er opfundet for at have en paraply-betegnelse, der kan favne de mange forskellige måder, hjerneprofiler kan være anderledes. Anderledes hjerneprofiler dækker autisme, AD(H)D, ordblindhed, Tourettes syndrom, men man kan sagtens have en anderledes hjerneprofil uden at have en decideret diagnose.
Hvorfor er det vigtigt at forholde sig til?
En stor andel af arbejdsstyrken: Omkring 15-20 % af arbejdsstyrken vurderes at have en anderledes hjerneprofil. Nogle har en diagnose, mens andre ikke endnu er klar over, at deres hjerne fungerer lidt anderledes end flertallets. Det betyder, at der med stor sandsynlighed vil være en andel af jeres medarbejdere/ledere, som dette er gældende for.
Danske virksomheder forventer stigende udfordringer med mangel på arbejdskraft frem mod 2030. Større inklusion og fastholdelse af medarbejdere med forskellige profiler kan være helt nødvendigt for at tiltrække og fastholde vigtig arbejdskraft.
Forebyggelse af stress og udbrændthed: Mennesker med en anderledes hjerneprofil har ofte en større risiko for udbrændthed end andre. Mange har et ekstra sensitivt sanseapparat, hvilket betyder, at deres hjerner arbejder hårdere for at bearbejde indtryk. Udbrændthed er en af de oftest forekommende grunde til, at voksne sendiagnosticeres med en form for neurodivergens. Lige netop af denne grund, giver det arbejdspladser et klart incitament for at arbejde med at forebygge stress og sygemeldinger, især blandt disse medarbejdere.
Udnyttelse af divergente kompetencer: Mange virksomheder har fået øjnene op for værdien af diversitet. Forskning viser, at diversitet i medarbejdergruppen styrker både bundlinje og kreativitet. Medarbejdere med en anderledes hjerneprofil har ofte en unik måde at tilgå opgaver på, hvilket kan være en stor styrke for virksomheden.
Fra diagnose-fokus til styrkebaseret tilgang: Tidligere er neurodivergente mennesker ofte blevet vurderet ud fra et diagnose-perspektiv, hvor fokus har været på begrænsninger frem for styrker. Det har ændret sig de senere år til en mere styrkebaseret tilgang. Her handler det om at skabe rammer og strukturer, der sikrer trivsel og optimal udnyttelse af kompetencerne hos medarbejdere med forskellige hjerneprofiler.
Sådan kan I bruge spørgsmålene
Spørgsmålene omkring neurodiversitet og forskellige hjerneprofiler kan sættes ind som “egne spørgsmål” i forlængelse af en GAIS-måling. Hvis I kører målingen på forskellige sprog, skal I selv oversætte spørgsmålene.
Vedhæftet er der en række spørgsmål, I kan lade jer inspirere af.
Tydeliggør formålet
Det er afgørende, at I kommunikerer klart om formålet med at spørge ind til forskellige hjerneprofiler. Hvorfor stiller I dem? Hvordan vil I bruge den indsamlede viden? Husk, at det kan føles sårbart for nogle medarbejdere at blive spurgt om deres kognitive profil. Det er vigtigt at skabe en tryg ramme, hvor hensigten tydeligt er at understøtte og ikke udstille dem.
Var denne artikel nyttig?
Fantastisk!
Tak for din feedback
Beklager, at vi ikke var nyttige
Tak for din feedback
Feedback sendt
Vi sætter pris på din indsats og vil forsøge at rette artiklen